Korekcja racic

Korekcję racic przeprowadzamy w oparciu o metodę holenderską, która zakłada trzy cięcia funkcjonalne i dwa lecznicze, aby przywrócić bydłu fizjologiczny kształt kopyt. Została opracowana na początku lat 60. XX wieku i mimo upływu czasu wciąż uznawana jest za najlepszą technikę korygowania kształtu racic. Zabieg należy przeprowadzać regularnie, aby zachować kopyta w dobrym stanie – co najmniej dwa razy w roku.

Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje na temat wykonywanej przez nas korekcji racic w stylu holenderskim.

Przygotowanie racic do korekcji

Realizację usługi zawsze rozpoczynamy od przygotowania racic do korekcji, aby odsłonić strefę pomiaru. Wprowadzamy bydło do poskromu i unieruchamiamy kończynę powyżej stawu skokowego, aby zapewnić zwierzęciu i korektorowi bezpieczeństwo. Po dokładnym oczyszczeniu i osuszeniu racic przystępujemy do właściwej części zabiegu.

Korekcja racic w pięciu krokach

Zgodnie z metodą holenderską korekcję racic przeprowadzamy w pięciu krokach:

  • pomiar długości palca i odcięcie nadmiaru rogu;
  • poziomowanie racicy – zbieranie nadmiaru rogu racicowego, aby uzyskać równą i poziomą płaszczyznę na obu palcach;
  • wycięcie wyokrągleń – zapobiega infekcjom bakteryjnym, poprawia przyczepność i stabilizację racicy oraz korzystnie wpływa na proces czyszczenia przestrzeni międzypalcowej;
  • odtworzenie piętki utraconej w wyniku przerostu racicy, infekcji bakteryjnych lub niewłaściwej korekcji;
  • cięcie lecznicze – krok opcjonalny wykonywany w przypadku uszkodzonych lub chorych racic, aby mogły się zregenerować.

Racice krowy